Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020

Σχετικά με τις εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια και την απόσυρση της υποψηφιότητάς μου

Η Ο.Λ.Μ.Ε. αποφάσισε να προτείνει να αποσυρθούν τα ψηφοδέλτια όλων των παρατάξεων που έχουν κατατεθεί για τις εκλογές των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στην επιλογή της Υπουργού Παιδείας να πραγματοποιηθούν οι εκλογές Σάββατο αντί Τετάρτης και με ηλεκτρονικό τρόπο αντί της παραδοσιακής κάλπης. Το Δ.Σ. της Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Έβρου επίσης αποφάσισε να καλέσει τις παρατάξεις και τους υποψηφίους να αποσύρουν όλα τα ψηφοδέλτια, κάτι το οποίο έγινε σήμερα 22 Οκτωβρίου 2020.

Για να είμαι ξεκάθαρος:

  1. Θεωρώ ότι οι εκλογές με ηλεκτρονικό τρόπο είναι πρόοδος, αφού το σύστημα ΖΕΥΣ έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε ηλεκτρονικές ψηφοφορίες στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για την ανάδειξη πρυτάνεων, προέδρων τμημάτων κτλ. Πιστεύω ότι τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν με την πιθανολογούμενη προσπάθεια κάποιων να αναγκάσουν καθηγητές να ψηφίσουν φανερά ή ακόμη και να τους ζητήσουν τους κωδικούς τους, οι εκπαιδευτικοί έχουμε την ωριμότητα να τα αντιμετωπίσουμε και να καταγγείλουμε όσους προσπαθήσουν να μας εκβιάσουν με τέτοιο απαράδεκτο και αναίσχυντο τρόπο.
    Όσοι υποστηρίζουν ότι με την ηλεκτρονική ψηφοφορία φιμώνονται οι δημοκρατικές διαδικασίες, κατά τη γνώμη μου ψεύδονται, αφού πάντα οι  υπηρεσιακές εκλογές γίνονταν από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα χωρίς να προηγείται συνέλευση ή άλλου είδους δημοκρατική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων. Γενική Συνέλευση και απολογισμός των αιρετών προβλέπεται να γίνεται στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση της ΕΛΜΕ, όπου εκλέγεται το νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Εκτός αν κάποιοι θεωρούν το στήσιμο των υποψηφίων έξω από τα εκλογικά κέντρα και τα φιλικά χτυπήματα στην πλάτη ως «δημοκρατικές ζυμώσεις».
  1. Το να μετατεθεί η ψηφοφορία για τις υπηρεσιακές εκλογές ημέρα Σάββατο θεωρώ ότι είναι ένα μέτρο που δεν εξυπηρετεί κανένα όφελος παρά μόνο τα επικοινωνιακά παιχνίδια του Υπουργείου Παιδείας που επιδιώκει με κάθε τρόπο να φέρνει την κοινωνία απέναντι στους εκπαιδευτικούς (γνωστή η μέθοδος του «διαίρει και βασίλευε» καθώς και της καλλιέργειας «κοινωνικών αυτοματισμών»). Κάλλιστα η ηλεκτρονική ψηφοφορία θα μπορούσε να γίνει μια εργάσιμη ημέρα, αφού δεν απαιτεί περισσότερα από 3 λεπτά για να ολοκληρωθεί.

Επειδή σέβομαι απόλυτα τις αποφάσεις που λαμβάνονται από δημοκρατικά εκλεγμένα όργανα και σύμφωνα με το καταστατικό της Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Έβρου το κάθε μέλος της ΕΛΜΕ (πόσο μάλλον ο Πρόεδρός της) έχει υποχρέωση να εφαρμόζει τις αποφάσεις που λαμβάνονται πλειοψηφικά από τα Διοικητικά Συμβούλια της Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Έβρου και της Ο.Λ.Μ.Ε. (άσχετα αν διαφωνεί με αυτές), αποφάσισα να αποσύρω την υποψηφιότητά μου και να συνταχθώ με τις αποφάσεις της Ομοσπονδίας. Πιστεύω ακράδαντα όμως πως είναι μια λανθασμένη απόφαση η οποία δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των συναδέλφων και σύντομα θα δημιουργήσει αρνητικά αποτελέσματα με πολύ δυσάρεστες επιπτώσεις. Θα πρέπει όλοι να είμαστε σε εγρήγορση ώστε να μην επιτρέψουμε μεθοδεύσεις που στοχεύουν στον εξοβελισμό των αιρετών μελών από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια.

 

Ταταρίδης Γιάννης

Πρόεδρος Δ.Σ. Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Έβρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.